Ghost'un Yeni Lideri: Cardinal!


Merhaba dostlarım, öğlen vakti genelde pek yazı yazmıyorum bunu sizler de biliyorsunuz. Fakat bugün özel bir gün oldu. Benim için yeri her daim bambaşka olan grup "Ghost" hakkında birkaç bir şey paylaşma zamanı geldi. Bir de bir başka sevdiğim Rock grubu olan “Spiders”ın yeni albümü de bugün çıktı. Bir sorun olmazsa akşam saatlerinde de onun kritiğini okuyacaksınız. Şimdi biz gelelim bugünün özel konuğu Ghost’a.


Ghost'u ilk çıkış tarihinden itibaren dinleyen biriyimdir. Yani “Opus Eponymous”un yeni yeni bilinmeye başladığı dönemlerden beri Ghost’u dinliyor ve takip ediyorum. Bu demek oluyor ki Ghost’un ilk hayran kitlelerinde yer alıyorum. Peki, bunu neden söyleme ihtiyacı hissettim? Çünkü Ghost şu an öylesine bir yükselişe geçti ki, herkes tarafından bilinen bir grup haline geldi. Özellikle “Cirice” ile "Grammy" ödülünü alınca, sadece Metal ve Rock camiasında değil, tüm müzik camiasında adı geçen bir grup haline geldi. Ghost’un böylesine bir başarıyı yakalayacağını Opus Eponymous döneminden beri tahmin edebiliyordum. Elbette Grammy ödülü hakkında hiçbir düşünce belirmemişti kafamda. Zaten benim için de çok önemli bir ödül değil. Sadece benim için değil aslında, Metal camiası için çok vasıflı ve konuşmaya değer bir ödül olduğunu sanmıyorum. Fakat Ghost bu ödülün sahibi oldu. Prestijli bir ödül olmasından dolayı (genel görüş bu yönde) bir anda Papa ve Nameless Ghoul’lar odak noktası haline geldi. Grubun yaptığı albümlerin hiçbir önemi olmasa da bazıları için, Grammy’de boy göstermiş olmak bir kıstas haline geldi. Hal böyle olunca da bu defa Metal camiasında Ghost’a karşı büyük bir düşmanlık başlamış oldu. Çünkü Metal Müzik dinleyicisi sevdiği ve kendisinin destekleyerek bilinir kıldığı bir grubun, popüler müzik kültürünün içinde yer almasına pek ısınamadı. Bunu bir nebze olsa da anlıyorum fakat kesinlikle bu tutumu desteklemiyorum. Zira Ghost, böyle bir durumu kendisi bir piar dalaveresi ile yapmadı. Öyle ya da böyle Ghost şu an dünyada iyi bilinen bir grup haline geldi. Peki, ben Ghost’u niçin bu kadar sevdim ve hala seviyorum?


Eski tarz Heavy Metal’i oldukça seven biriyimdir dostlarım. Bunu, yer yer incelediğim albümlerde de dile getirmişimdir. 2010 yılında Ghost’un “Ritual” adlı şarkısını dinlediğimde aradığım ve özlemini çektiğim “old-school” Heavy Metal’e yeniden kavuşmuştum. Opus Eponymous günümüzde yazılmış en iyi Heavy Metal albümlerinden biridir bana göre. Elbette sadece Heavy Metal demek pek doğru olmaz. Doom Metal’in de nimetlerinden iyi bir şekilde faydalanmıştır Ghost. Birçok maskeli ve makyajlı gruplar görmeme rağmen, böylesine şeker gibi bir müzik yapıp da dehşet verici bir görünüme sahip tek grup Ghost’tur herhalde. Oldukça yaratıcı bir kurgu üzerine kurulan Ghost, kiliseyi tiye alan Papa Emeritus adlı elebaşı ile ve yanındaki yaverleri olan karanlık Nameless Ghoul’lar ile oldukça orijinal bir görüntü sunuyordu. Bu da haliyle yaratılan güzel müziği daha bir şevk ile dinlemenizi sağlıyor. Papa Emeritus 1’in “Infestissumam” ile birlikte yerini “Papa Emeritus II”ye bırakmasını açıkçası büyük bir şaşkınlık ile karşılamıştım. Bunun yanında Nameless Ghoul’lar da daha dehşet verici bir görünüme bürünmüştü. Bir hanedanlık sistemi üzerine yazılan bu kurgu gerçekten çok başarılı idi. Derken “Meliora” ile birlikte “Papa Emeritus III”ün geleceğini herkes tahmin etmişti. Fakat ne yalan söyleyeyim, Papa Emeritus III’ün görünümü beni hiç mutlu etmemişti. Önceki Papa’ların agresif ve korkunç görünümü ve arkadaşta yoktu. Hele Nameless Ghoul’ların görünümleri ise tam bir fiyaskoydu. Meliora dönemi Ghost’un en başarılı dönemi olarak lanse edilse de bana göre en az heyecan uyandıran dönemiydi. Öyle ya da böyle derken Meliora’dan beri 3 yıl geçti. Ghost’un ne zaman albüm yayınlayacağı iyice merak ediliyordu ki, 2 gün önce “New Blood: Chapter 1” adında kısa bir video yayınladı. Bu videoda Ghost’un son konserinde sahneye gelen ve Papa Emeritus III’ün döneminin sona erdiğini söyleyen “Papa Emeritus Nil” (ya da Zero) tekrar kendini gösteriyor. Yine Meliora’nın yüzlerinden biri olan hanım teyzemiz de yerini almış videoda. Özetle videoda; Papa Emeritus III’ün döneminin bittiğini ve yerine geçecek olan kişinin kim olmasından konuşuluyor. Papa Emeritus Nil, kendisinin geleceğini umarken, teyzemiz daha genç birinin olması gerektiğini söylüyor ve “işte geliyor” dediğinde kapının arkasında bir gölge beliriyor ve birinci bölüm böyle sona eriyor.

Papa Emeritus Nil (Zero)'nun gençlik hayali!


Bugün ise Ghost’un yeni liderinin nasıl göründüğüne şahit olduk. Aslına bakarsanız epey bir sürpriz yaptı diyebiliriz Ghost için. Lakin hepimiz “Papa Emeritus IV”ü beklerken, bir kardinal çıkıp geldi. Bu da demek oluyor ki artık Papa Emeritus devri sona erdi. En azından önümüzdeki birkaç yıl için durum böyle. Kardinalin adı hakkında videoda çıkan isim olan “Cardinal Copia” olacağı söyleniyor ama ben bunun değişeceğini düşünüyorum. Zira Copia çok da iyi bir isim gibi durmuyor. Tobias’ın artık kendi sesini kullandığını fark ettim ben. Eskiden yaşlı adam sesi ve Latin aksanlı bir İngilizce konuşuyordu. Bir de kardinalin tipini ben Charlie Chaplin’e benzettim. İçeriye omuzunda teyple falan giriyor. Oldukça komik olmuş. Videonun bitişinde de –şimdi yeni bir görevimiz var- diyor teyze ve bunun üzerine Papa Emeritus Nil –onlar nerede?- diye bir soru yöneltiyor. Bir sonraki bölümde de Namless Ghoul’ların yeni yüzünü göreceğiz demek oluyor bu. Açıkçası Cardinal Copia’dan ben beklediğim karanlık adamı bulamadım. Bunun tam tersine komik bir adam izlenimi aldım. Nameless Ghoul’ların görünüşünün de çok iyi olacağını düşünmüyorum artık. Ghost her defasında farklı bir kurgu ile geliyor karşımıza. Bakalım bu kurgu nasıl olacak. Yeni albümün daha karanlık bir atmosfere sahip olacağını söylemişti Tobias ama şu görünüşten açıkçası ben onu pek ümit edemez oldum. Umarım yanılan ben olurum.


Meliora'nın ardınan çok daha iyi bir albüm bekliyorum. Infestissumam’ın yarattığı o muazzam etkiyi yaratmasını umuyorum. Infestissumam 2 tarzı bir şey elbette olmasın ama daha karanlık ve daha çiğ bir albüm olsa çok mutlu eder beni ve benim gibi düşünen herkesi. Biraz uzun bir yazı oldu ama konu Ghost olunca her şey heyecan verici olabiliyor. Görüşmek üzere hoşça kalın!




Yorumlar