Albüm Kritik 878 (Dødsengel / Bab Al On)

Herkese selamlar! Bugün 29 Ekim 2023 ve cumhuriyetimizin 100. Yılını geride bırakıyoruz. Cumhuriyetin ne demek olduğu ile ilgili kalıplaşmış tanımları burada tekrardan yazmak istemiyorum. Fakat şunu da söylemeden geçmek istemiyorum; bugün, bu sitede sizlere yazdığım albüm kritiklerini cumhuriyet sayesinde okuyorsunuz. Ben de cumhuriyet sayesinde bugün batının müziğini dinleyebiliyor ve yorumlarımı özgürce buraya yazabiliyorum. Sizler de cumhuriyetin kazandırmış olduğu bireysel istek ve arzu ile bu siteye giriş yapıyor ve rahatça bu yazıları okuyorsunuz. Bu cumhuriyetin bizlere kazandırdığı yüzlerce özgürlükten sadece biridir. Bu özgürlüğü bizlere sunan ise aydın görüşlülüğü ve vizyonu ile büyük ve tek önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür. İyi ki böylesi bir deha bizlerin şansına çıkmış. Yaşasın cumhuriyet!


Elbette bugün siteye bir yazı girişi yapıyorsam Cumhuriyet Bayramımızı kutlamadan yapamazdım. Gelelim şimdi sizlere bahsedeceğim albüme. Biliyorsunuz hafta sonları artık eski tarihli albümlerin değerlendirmesini yazıyorum. Bugün, normalde siteye bir yazı girişi yapmayı düşünmüyordum. Fakat artık “Dødsengel”in geçen yıl çıkarmış olduğu “Bab Al On” albümünü o kadar fazla dinledim ki artık yazmanın zamanıdır deyip klavyenin başına oturdum. Dødsengel albümü dinlemek hiç de öyle kolay bir şey değil ve ben bu albümü 5 kere baştan sona dinledim. Gerçekten de her dinlememde de kendimi sorguladığım durumlar oldu. Çünkü sıradan bir Black Metal albümü dinlemiyorum. Atmosfere abanılmış ve şarkıların hepsi bir araya geldiğinde tek bir hikâye anlatan ve de söylev şeklinde şarkıların söylendiği bir albüm dinliyorum. Böyle olunca da bir albümü baştan sona dinlemek pek de kolay bir şey olmuyor. Bu albümün temasını da Dødsengel’in genelde işlediği bir tema olan satanizm oluşturuyor. Tanrı ve şeytan çarpışmasını ve dini ritüeller gibi konular bu albümde işlenen şeyler. Zaten şarkıların çoğunda birer hikâye veya manzume sizlere okunuyor. Arkada ya sadece atmosferik bir ambiyans müziği oluyor ya da kendini sürekli tekrarlayan ve kompleks olmayan Black Metal riffleri varlığını gösteriyor. Bu albümü dinlemek bu yüzden pek de eğlenceli bir iş değil. Dødsengel ile 2018 yılında tanışmıştım. O zamanlar da grubun “Interequinox” albümünün kritiğini siteye yazmıştım. O zamanlar Dødsengel’in tarzı hiç mi hiç içimi açmamış ve açıkçası bu grubu Black Metal’e de pek yakıştıramamıştım. Evet, atmosferik öğeleri çok güçlü şarkılar vardı albümde ama beni cezbedecek Black Metal şarkısı neredeyse yoktu. Öte yandan albümü ve grubu sonrasında arada sırada dinlemeye devam ettim. Sonra da grubun aslında çok niş bir iş yaptığını fark ettim. Belki beni bütünüyle saran bir müzik icra etmiyorlardı ama dinledikçe grubun manifestosuna uygun albümler yaptığını da anlamış oldum. Bu yüzden de grubu dinlemek benim için acı verici bir durumdan daha çok felsefi bir olaya dönüştü. Eh, böylesi derinliği olan albümleri de merakla dinlediğim için Dødsengel benim için ideal gruplardan birisi oldu.

Bab Al On'u dinlediğim süre boyunca albümü gerçekten çok başarılı buldum. Bu defa riff yazımlarının daha iyi olduğunu söylemem gerek. Arkada yine sadece atmosferik öğelerin olduğu şarkılar (ya da şiirler) olsa da albümün genelinde her şeyin çok iyi işlediğini söyleyebilirim. Zaten albümü dinlemeye başladığımda atmosferik tarafın yoğun olacağını biliyordum. Esas merak ettiğim şeyler yazılan Black Metal besteleri idi. Bu defa Dødsengel adamı “Kark”ın iyi bir iş ortaya koyduğu açık. Yazılan şarkılar gerçekten de albümün atmosferine çok uygun ve bir noktada da atmosferi yaratan şarkılar olmuş. Öte yandan yine temiz vokal kısmında (özellikle manzumelerin okunduğu kısımlarda) Kark’ın sesi yine kulaklarıma işkence etmeyi başardı. Brutal vokalde başarılı olmasına rağmen temiz ses konusunda aynı şeyi söylemem çok zor. Bence kendi sesini kullanmayı tam olarak bilen biri değil Kark. Ses eğitimleri alarak belki temiz vokal performansını da geliştirebilir. Diğer taraftan albümdeki davul performansının da çok göz önünde olmadığını söyleyebilirim. Şarkıları alıp götürüyor sadece. Görevi dahilinde olan işleri yapıyor ve ötesine karışmıyor. Aslında atmosferik albümlerden zaten öyle çok da davulun ön plana çıkmasını beklemek anlamsız bir bekleyiş olacaktır.


Bab Al On, 2022 yılında çıkmış bir Dødsengel albümü. Grubu çok yakından takip etmediğim için özümden kaçmış bu albüm. Fakat aradan çok zaman geçmeden bu albümün de değerlendirmesini yazmış oldum. Dinlemesi pek zevkli ve kolay bir albüm olmasa da beni tatmin etti. Böylesi albümleri dinlemeyi seven biri olarak bu normal bir durum belki de benim için. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 7,5/10



Yorumlar