Albüm Kritik 943 (Santacreu / Cançons d'Amor, Dol i Enyorança)

Herkese selamlar! Bugün sizlere İspanyol bir Doom ve Post-Metal grubundan bahsedeceğim. Hem gruptan hem de bu yıl çıkardıkları albümlerinden söz edeceğim. Doom Metal ve Post Metal’in bir araya gelerek oluşturdukları voltranın ne kadar ağır olabileceği hakkında bir fikriniz var mı bilmiyorum. Fakat yoksa bu albümü dinledikten sonra muhtemelen olacaktır ve böylesi albümleri dinlemeden önce birkaç kere düşünmeniz gerekecektir. Ben, alışık olduğum için bu tür ağır darbelere çok da etkilenmeden bu süreci aştım. Madem bu kadar ağır ve yorucu bir süreç oluyorsa neden dinliyorsun be kardeşim diye soracaksınızdır. Benim gibi böyle bir siteye sahip olsaydınız mecburen çeşitlilik adına böylesi türleri de dinlerdiniz. Yine de çok kötü bir deneyim olduğunu söylemem haksızlık olur. Fakat her zaman dinlenecek türlerden biri de değil elbette. İspanyol grup “Santacreu” Metal camiasında yeni yeni varlığını göstermeye başlayan bir grup. İlk albümlerini de zaten bu yıl çıkarmışlar. Albümlerinin adı da şarkı sözleri de ve grubun ismi de İspanyolca. Albümün adı ise başlıkta gördüğünüz üzere “Cançons d'amor, dol i enyorança”. Daha doğrusu Katalan İspanyolcası olan albümün dilimizdeki karşılığı da “Aşk, Keder ve Özlem Şarkıları” imiş. Bu genel kültür bilgilerinden sonra şimdi albümün derinliklerine inelim.

Öncelikle albümün kapak resminden başlamak istiyorum. Baya kötü bir resim tercih etmiş grup. Üzerine pek fazla düşünülmemiş gibi bir havası var. Fakat albüm kapak resminden dolayı albümü eleştirecek değilim. Yine de Metal albümlerinin çoğu aynı zamanda resim sanatının da yan partneri olduğu için bu tür şeyler dikkatimi çekiyor. Albüm kapağını kaldırıp da albümün içine girdiğimiz zaman, buram buram Doom Metal havasını daha ilk şarkıdan alıyorsunuz. Doom Metal ve Post Metal’in bir araya gelmesiyle havanın iyice ağırlaştığı ve şarkıları dinlemek için gerçekten büyük bir özen göstermeniz gerektiği bu albümde de aynı şekilde devam ediyor. Atmosferik olarak bile ortamın ağırlığını hissediyorsunuz. Bu yüzden şarkıları dinlemek için gerçekten dikkatinizi vermeniz ve hem dinleyim hem de atmosferi yaşamanız gerekiyor. Bu dediklerim de elbette çok kolay şeyler değil. Bu albümü 3 kez dinlemiş biri olarak bunu söylüyorum. Prodüksiyon olarak ortalama bir kaliteye sahip. Bence çok daha iyi bir sound ile kaydedilseydi bu albüm o zaman daha hoşa gidebilirdi diye düşünüyorum. Çok kalın tonlu bir sounda sahip. Bunu da anlıyorum. Birçok Doom Metal albümünde zaten hep böylesi sounda alışığız. Yine de artık bu konuda da bir devrimin yaşanması gerekiyor diye düşünüyorum. Santacreu, riff yazma konusunda açıkçası gayet başarılı bir grup. Albümün genelinde, uzun metrajlı şarkıları dinlerken rifflerin çeşitliliği ve kalitesi dikkatimi çekti. Bu yüzden de müzisyenlik konusunda grubun gayet iyi iş çıkardığını söyleyebilirim. En azından bu tür içinde. Fakat dönüp dolaşıp aynı şeye geliyoruz. Her ne kadar yazılan riffler iyi olsa da bu tür her yönden ağır bir albümdeki şarkıları dinlemek bir süre sonra sıkıcı bir etkinliğe dönüşüyor. Benim için de bu böyle oldu. Albümü ilk dinlediğimde yarısına geldiğimde beyaz bayrağı çekmiştim. Yine de pes etmeyip dinledim. Diğer taraftan şarkıları söyleyen “Eugeni Pulido”nun sesini şarkılara yakıştırdım. Böylesi bir tür için gayet ideal bir sesi var ve şarkıların ağırlığını başarılı bir şekilde sırtlıyor. Davul ve bas gitarın da şarkılara eşlik etme konusunda yeterli olduklarını söyleyebilirim.


İspanyol Santacreu’nün Cançons d'amor, dol i enyorança albümü Doom ve Post Metal için iyi bir çalışma olmuş. Fakat bu türleri dinlemeye pek sıcak bakmayan ya da henüz dinlemediyse dinlemeyi düşünenler için gerçekten büyük bir zorluk anlamına geliyor. Yine de bir şans vermek gerek. Belki sizin için gayet dinlenebilir ve sağlam bir albüm olacaktır. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 7/10



Yorumlar