Albüm Kritik 944 (Lucid Funeral / Terminal Lucidity)

Herkese selamlar! Bugün, sizlere bahsedeceğim grup ABD’den. Grubumuzun adı başlıkta da gördüğünüz üzere “Lucid Funeral”. Grubun adında Funeral kelimesi geçtiği için Funeral Doom Metal icra ettiklerini varsaymıştım. Yine içinde Funeral Doom öğeleri olsa da bütünüyle öyle değil. Grubumuz Progressive Death Metal ve biraz da Ambient Black Metal icra ediyor. Metal camiasında henüz yeni bir grup Lucid Funeral. Bugün sizlere bahsedeceğim albümleri de grubun bu yıl çıkardığı ilk albümleridir. Bu yüzden de grubun kariyerine nasıl başladığına birlikte bakıyor olacağız. Açıkçası Progressive Death Metal gruplarıyla aramda herhangi bir sorun yok. Dinlemekten de çekinmem. Fakat her dinlediğim grubun beni etkilediğini de söyleyemem. Zaten Lucid Funeral için tam anlamıyla bir Progressive Death Metal grubu demek bana sorarsanız yanlış olacaktır. Daha çok “Blut Aus Nord” havası veren bir grup oldu benim için. Bu yüzden de içinde deneysel işlerin de bulunduğu ve aynı zamanda karanlık ve mistik bir atmosfere sahip olan “Terminal Lucidity” albümü için sadece Progressive Death Metal ibaresini yapıştırmayı doğru bulmuyorum.

Albümü dinlemeye başladığımda ilk olarak atmosferik yapısı dikkatimi çekti. Zira bu tür bir atmosferi az önce de bahsettiğim üzere Blut Aus Nord’un albümlerinde görmüştüm. Blut Aus Nord bu tür atmosferik ve deneysel olaylarda bana sorarsanız çok başarılı bir gruptur. Bu yüzden de kendilerini dinlemek bana farklı bir deneyim yaşatır. Lucid Funeral’ın da hemen hemen bu tarzda bir albümle bizlere merhaba demiş olması da beni heyecanlandırmadı değil. Fakat sadece işin deneysel ve ambiyans tarafına yönelmediği için, virtüözlük öğelerinin de elbette gösterilmesi gerekiyor. Bu yüzden de bir yandan atmosferi ile görkemli görünmeye çalışan bir yandan da virtüözlüklerini göstererek albümü daha da sağlam kılmayı hedefleyen bir grup görüyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse Progressive riff yazımlarında benim beklentilerim hep çok yüksek oluyor. Elbette bir Technical Death Metal seviyesinde bir şeyler beklemiyorum. Fakat diğer taraftan yazılan rifflerin sıradan bir Death Metal türüne göre daha kompleks ve şaşırtıcı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Terminal Lucidity’de böyle bir şey yok. Progressive riff yazımları bence çok zayıf kalmış. Evet, şarkıların içinde bazen etkileyici riff partisyonları duyuyorsunuz ama bunlar çok kısıtlı ve de az süreye sahip şeyler. Bu yüzden de şarkılardaki virtüözlük etkisinin üst düzey olmadığını söylemek isterim. Bu, normalde bir sorun teşkil edecek şey olmasa da bu tür Progressive etiketi altında müzik icra edne gruplar içinde önemli bir gösterge oluyor. Diğer taraftan da bu tür virtüözlük işlerini bir kenara bıraktığımızda, atmosferi ile güçlü durmayı başaran ve dinlediğiniz zaman sizi ortalama bir albümden daha fazla heyecanlandıran bir albüm dinliyorsunuz. En azından ben böyle hissettim. Terminal Lucidity güzel bir albüm ve dinlediğiniz zaman da pişman olmuyorsunuz. Zaten grubun ilk albümü olduğu için de biraz da tepkilere bakacaklardır. Ben, Lucid Funeral’ın ileriki yıllarda daha etkili işlerle karşımıza çıkacağını düşünüyorum. Bu yüzden de grubu takip edeceğim. Prodüksiyon kalitesi olarak da iyi bir seviyede olsa da daha başarılı bir sound ile kaydedilebilirdi şarkılar.

Lucid Funeral, ilk albümüyle bence hiç de fena olmayan bir iş ortaya koymuş. Efsane bir albüm diyemem elbette ama çok daha iyi albümlerin bizlere sunulacağını gösteren bir ön gösterim gibi düşünebiliriz bu albümü. Sizlerin de dinlemesini tavsiye ederim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 7/10



Yorumlar