Albüm Kritik 946 (Almucantarat / Weightlessness)

Herkese selamlar! Geçtiğimiz haftalarda Rusya’nın Moskova şehrinde dehşet verici bir terör saldırısı oldu. 100’ü geçkin insan hayatını kaybetti ve çok fazla insan da yaralandı. 2024 yılında hala bu tür saldırıları görüyor olmak ve insanların hala canlarının bu denli ipe sapa gelmez oluşumlar yüzünden tehlikeli olması gerçekten akıl alır gibi değil. Sadece konser izlemeye giden ve o gününü kültürel bir aktiviteye ayıran bu insanların canında bu şekilde olması çok üzücü ve çok da düşündürücü bir konu. Global olarak terör örgütleriyle mücadelede gelinen noktada hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz. Saldırıyı radikal İslamcı grup “İŞİD” üslendi. Artık bu dini terör örgütlerinin kökünün kazınması gerekiyor. Özellikle bir barış dini olduğu söylenen İslam dinin içinden sürekli büyük çapta terör örgütlerinin çıkması da büyük bir dilemma değil midir? Yazıyı böyle iç karartıcı bir şekilde açmak istemezdim. Fakat bugün sizlere bahsedeceğim grup Rusya’dan olduğu için buna değinmeden geçemezdim. Bundan 9 sene önce, 2015 yılında, Fransa’da “Eagles of Death Metal” konserinde de yine İŞİD tarafından bir terör saldırısı gerçekleşmişti. Eh, Radikal İslamcıların insanlığın faydasına, mutluluğuna olan hiçbir şeyi sevmediklerini hesaba katarsak bu tür aşağılık saldırıları da bu örgütten başkasından beklememeliyiz zaten. Şimdi gelelim bugün sizlere bahsedeceğim grup olan “Almucantarat”a. Dediğim gibi Rus menşeili bir grup. Atmospheric Black Metal icra ediyorlar. İki kişiden oluşan bir grup ve Metal camiasında henüz yeniler. Benim de keşiflerim sırasında karşıma çıktı bu grup ve listeme dahil ettim. Birkaç haftadır hafta sonları siteye yazı yazamasam da birkaç albüm dinliyorum. En azından güncel tarihli albümleri hafta içi yazmaya çalışıyorum. Ben de kendi grubumun albüm işleriyle uğraşıyorum. Merak edenler için “NoumenoN” adlı solo-grup projemi buraya linkliyorum.

Almucantarat'ın bu yıl çıkardığı “Weightlessness” albümünü bir süredir dinliyorum. Aslında albüm hakkında daha öncesinde fikirlerim oluşmuştu. Fakat yazmak için biraz beklemem gerekti. Grubun Black Metal camiasında yeni bir oluşum olduğunu söylemiştim. Black Metal’in ise belki de en az dinlenen ya da değeri en az bilinen türlerinden biri olan Atmospheric Black Metal icra etmeyi seçmiş olmaları kendileri için elbette bir handikap yaratıyor. Fakat bu bölgeden çıkan grupların birçoğu hep Atmospheric Black Metal’ yöneliyor. Muhtemelen kasvetli ve soğuk havanın etkisi grupları bu türe itiyor. Ben, genel olarak Atmospheric Black Metal albümlerini dinlemeyi severim. Özellikle çok sert albümler dinledikten sonra bu tür albümleri dinlemek benim için bir mola anlamına da geliyor. Kitap okurken veya kafamı dinlemek istediğim zaman kısık sesle Atmospheric Black Metal albümleri dinlemeyi seviyorum. Weightlessness da tam anlamıyla bir Atmospheric Black Metal albümü olmuş. Özellikle albümün geneline yayılan dramatik hava bunu çok net bir şekilde gösteriyor. Nedense birçok Atmospheric Black Metal grubu dramatik ve duygu yüklü atmosfere sahip albümler yaratmayı tercih ediyorlar. Bu tür kasvetli ve üzücü şarkıları dinlemek elbette çok iç açıcı bir şey değil. Fakat hayatın içinde bu duyguların olduğu gerçeğini de biliyoruz. Bu yüzden de bünyemizin bu tür seslere, şarkılara da ihtiyacı oluyor. Weightlessness’ın içinde yer alan şarkılar orta halliler. Öyle görkemli herhangi bir şarkı yok. Albüm genelinde zaten ortalama bir havaya sahip. Hiçbir şekilde öne çıkan bir şarkı yok ve albümün bütünsel olarak da çok şey vadetmiyor sizlere. Yine de bu türü dinlemeye aşinaysanız beklentinizi büyük oranda karşılayacak bir albüm olduğunu da söylemem gerekiyor. Prodüksiyon konusunda sadece daha iyi bir iş ortaya çıksa daha iyi olurmuş. Çok yapay bir soundu var albümün. Dinleyince çok net bir şekilde hissediyorsunuz. Diğer taraftan muhtemelen davul da bilgisayar ile yapılmış. Onun da soundu çok yapay ve hatta albümün yapay durmasındaki en büyü ketken muhtemelen davulun sesidir. Vokal performansına geçtiğimizde ise şarkılar ile uyumlu bir performans var. Dinlediğim süre boyunca vokalden bir şikâyetim olmadı. “Mikal Fatale” şarkıları seslendirirken geri kalan her şeyi ise “Ammanas” yapıyor Almucantarat için.


Weightlessness, dinlemesi yorucu olmayan ve orta halli bir Atmospheric Black Metal albümü olmuş. Eğer bu türü seviyorsanız sizlerin de dinlemesini tavsiye ederim. Büyük beklentiler ile dinlememeniz gerektiğinin de altını çiziyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 6,5/10



Yorumlar