Albüm Kritik 949 (Abhoria / Depths)

Herkese selamlar! Bugün yönümüzü ABD’ye çeviriyoruz ve bu ülkeden çıkan bir Black Metal grubu olan “Abhoria”nın bu yıl çıkarmış olduğu “Depths” adlı albüme göz atıyoruz. Abhoria da benim yeni keşfettiğim gruplardan birisi aslında. Yeni dediysem birkaç oldu yine. Fakat albümlerini dinleme fırsatına yeni eriştim. Grup hakkında kısa bir araştırma yaptığımda 3 kişi tarafından yürütülen bir Black Metal grubu olduğunu gördüm. 2017 yılından bu yana Metal camiasında yer alıyor grup. Yani yeni bir grup olarak görebiliriz Abhoria’yı. Fakat grup üyeleri daha önceden başka gruplarda da çalmışlar. Black Metal’in en saf halini icra ettiklerini söylemek pek doğru olmayacaktır. En azından Depth albümlerini dinlediğim süre boyunca içinde Death Metal öğelerinin de olduğu bir albüm dinlediğimi hissettim. Muhtemelen bu albümü dinleyen birçok kişi de aynı şeyi hissedecektir ve düşünecektir. Grubun diskografisinde yer alan ikinci stüdyo albümüdür Depths. Bu yüzden de grubun aslında kendini bulma sürecindeki esas albümü bu diyebiliriz. Bir önceki albümünü dinlemediğim için onun hakkında bir yorum yapamayacağım. Şimdi gelelim bu albümün bizlere neler sunduğuna.

Öncelikle grubun Black Metal cephesinde üretmek istediği şeyin tam manasıyla safkan bir Black Metal değil de daha çok gerilim dolu dakikalar yaşatabilecek rifflerle bezeli ve biraz da melodik tarafa göz kırpan bir müzik yaratmak olduğu anlaşılıyor. Bunu birçok Black Metal grubunda gördük elbette. Hatta ben Abhoria’yı dinlerken bol miktarda “Dark Funeral” havası aldım. Bu yüzden de grubun ilham kaynaklarından birinin de Dark Funeral olduğunu düşünüyorum. Yazılan riffler bildiğimiz Black Metal tarzı rifflere pek yakın değiller. Yani en azından hepsi öyle değil. Daha çok Death Metal, Heavy Metal ve biraz da Progressive Metal tarzında riff yazımları var şarkılarda. Fakat hepsi yine Black Metal çatısı altında birleşiyor. Bütün bu türleri tek bir çatı altında toplamak bence bir maharettir. Abhoria bunu genel olarak başarmış. Fakat albümü dinlerken bazen bu türlerin etkileşimleri veya birbirine geçişleri yüzde ekşime yaratabiliyor. Neyse ki bu ekşimenin oranı çok yüksek değil. Bu yüzden de albümü dinlemek genel olarak keyifli bir deneyim sunabiliyor. Stüdyo kalitesi iyi bir albüm Depths. Prodüksiyon işleri gayet başarılı bir şekilde halledilmiş. Bütün enstrümanların sesini çok iyi bir şekilde duyabiliyorsunuz. Fakat gönül isterdi ki Black Metal grubu olarak kendini lanse eden Abhoria’nın işin Black Metal kısmında daha belirgin şeyler de ortaya koysaydı. Birkaç türün bir araya geldiği bir Black Metal albümü dinlemek elbette farklılıktır. Fakat ben Black Metal’in köklerine bağlı kaldıklarını belli eden birkaç şarkı da duymak isterdim. Albümü dinleyenler belki birkaç şarkı için bunu diyebilirler ama ben o şarkılarda da safkan Black Metal’in yetersiz olduğunu savunurum. Dark Funeral en azından Black Metal’i çok iyi özümsemiş bir grup ve kendilerine has bir rota çizmeyi başarmışlar. Umarım Abhoria da bunu başarabilir. Grubun henüz ikinci albümü Depths. Albümü başarısız bulmuyorum. Fakat daha geliştirmeleri gereken ve özellikle Black Metal’i daha ön plana çıkarmaları gereken (-ki eğer Black Metal icra etmek istiyorlarsa) unsurlar olduğu açık.


Abhoria'nın bu yıl çıkardığı Depths albümünü dinlemek benim için iyi bir deneyim oldu. Heyecan yaratan bir albüm olmasa da albümdeki şarkıları genel olarak başarılı buldum. Fakat çok daha iyilerinin ileriki yıllarda gelmesini de ümit etmeden edemiyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 7/10



Yorumlar