Herkese selamlar! En son yazdığım “Ghost”un “Skeleta” albümünden sonra birkaç gün yazı yazma işine ara vermek istemiştim. Zira 7 sayfalık bir yazı yazmıştım. Bu yüzden de parmaklarımın dinlenmesi gerekiyordu. Eh, dinlendiklerine göre de tekrar klavyenin başına oturmada bir beis görmedim. Ghost’un hayal kırıklığı yaratan albümünden sonra kendimi Black Metal’in şefkatli ve huzur verici tarafına bırakmak en güzel seçenek olacaktı. Black Metal camiasına yeni giriş yapan ve benim için referansı büyük olan “Norma Evangelium Diaboli (NoEvDia)”nin destek verdiği “Serpentes” ve bu yıl çıkardığı ilk albümü “Desert Psalms”tan sizlere söz edeceğim. Neden NoEvDia’nın benim için böylesine büyük bir referans kaynağı olduğundan söz etmek isterim kısaca. Bir Fransız plak şirketi olan Norma Evangelium Diaboli’nin başında “Aosoth”un lideri olan “MkM”, “Deathspell Omega”dan da “Mikko Aspa” var. İşte sırf şu iki isim bile NoEvDia’nın neden bu kadar önemli ve referans açısından neden zirveyi temsil ettiğinin kanıtıdır. En azından benim için öyle. Bu şirkete bağlı birçok şahane grup var. Bunların hepsinden burada bahsetmeyeceğim. Fakat zamanı geldiğinde bu şirkete ait olan grupların albümlerini incelediğimde de NoEvDia’nın adını elbette geçireceğim. Şimdi gelelim bu yazının esas konuğu olan Serpentes’e.
Portekiz'den insanlığa Black Metal’in çiğ ve kaotik halini yansıtma üzere temelleri atılmış tek kişilik bir proje Serpentes. Projenin başında ise “Gonçalo Borges” ya da mahlas adıyla “Ainvar Ara” var. Desert Psalms’ta duyduğumuz her şey bu arkadaşın elinden çıkma. Her ne kadar albüm kaydında konuk müzisyenler yer almış olsa da albümdeki her şeyin bestecisi Ara’dır. Albümü çok önce listeme almıştım. Albüm daha çıkmadan bana çıkacağına dair NoEvDia Bandcamp sitesinden bildirim gelmişti. Spotify’a gelmesi albümün çıkış tarihi ile aynı anda olmadı. Sadece YouTube üzerinden erişilebiliyordu birkaç gün. YouTube üzerinden bir albümü dinlemek (eğer şarkı şarkı bölünmemiş ise) pek tercih ettiğim şey değil. Çünkü albümde dinlediğim şarkıların adını bilmem gerekiyor ve her birini ayrıca analiz etmem gerekiyor. Bundan dolayı da albümün Spotify’a gelmesini bekledim ve geldi. Geldiği gibi de dinledim. Bu dinleme işini de birkaç kere yaptım. Black Metal’in o kaotik atmosferini bizlere sunuyor grup. Bunu yaparken de atmosferik öğeler ekleyerek de albümü görkemli bir hale getirmeye çalışıyor. Her ne kadar öyle yoğun bir ambiyans etkisi olmasa da albümdeki şarkıların güçlü riffler ile yazılmış olması sağlam bir atmosfer sunmada daha önemli rol oynuyorlar. Daha önce dinlediğim Black Metal albümlerine benzeyen bir yapıda aslında Desert Psalms. Öyle çok marjinal ve deneysel şeyler yok. Daha güvenli bölgelerde gezen bir albüm olmuş. Fakat bunu yaparken de riff yazımı konusunda olabildiğince iyi şeyler ortaya koymaya çalışmış Ara. Albümü dinlerken bolca “Marduk, Aosoth, Funeral Mist” havası aldım. Bu yüzden de bu albümün sağlam bir albüm olduğunu düşünmek de gayet doğal. Albümde tercih edilen gitar tonlarının sert ve keskin olması (distorsiyonu yüksek) benim için albümü dinlemedeki bir başka zevk unsuru oldu.
Serpentes, Desert Psalms ile Black Metal camiasına güçlü bir giriş yapıyor. Çok büyük bir albüm veya görkemli bir eser diyemem. Fakat ayakları yere sağlam basan ve Black Metal’in o kaotik ve sert atmosferini iyi bir şekilde hissettiren bir albüm olmuş. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!
Albüm Puanı: 8/10
Yorumlar
Yorum Gönder